petak, 6. ožujka 2015.

Vučeno tijesto tj. štrudla

Dugo nisam ništa piskarala jer je prošli tjedan bio skroz kolačni :) Naime Pedja je slavio okruglih 30 godinica pa je trebalo ispeći i tortu na dan ročkasa, pa tortu za obiteljski ručak pa i poneki kolač,ali dobro o tome će i tako biti riječi u nekim od sljedećih postova. Nakon subotnjeg ročki-ručka i cjelodnevnog obiteljskog druženja, nekako mi nije bilo za spavanje, a i taman je negdje oko pola 1 (mislim) počela repriza britanskog kuharskog showa Dobar, bolji, najbolji, koji je odličan nešto kao slično našem 3,2,1 peci, ali bolji, što znači da spavanje i tako nije dolazilo u obzir dok emisija ne završi. I u glavnom jedan od zadataka je bio napraviti štrudlu od bilo čeka i tako su oni mijesili to tijesto, lupali ga o radnu ploču, razvlačili ga bez da pukne i sve je to djelovalo nekako jednostavno, pa eto šta ćeš drugo raditi u nedjelju popodne dok čekasš drugu turu gostiju nego svoju prvu štrudlu od višanja. I moram priznati da i nije tako teško razvući to tijesto, kako sam prije mislila, jer sam ga treba dobro izlupati i sve će biti okej. No za razliku od njihovih tijesta moje je prilikom vučenja ipak malo po rubovima pucalo, ali nema veze za prvi puta je bila super, a ovo pucanje tijesta i tako nije ništa strašno, jer se to ionako ne vidi. Recept po kojem sam ja radila tijesto je skroz jednostavan i preporučam ga, a sada recept:

Štrudla od višanja:

Tijesto:
  • 400 g glatkog brašna
  • 2 dcl tople vode
  • malo soli
  • 6 žlica ulja
Punjenje:
  • višnje (može i zaleđene)
  • prezle (mogu i mljeveni keksi,)
  • šećer
  • vanili šećer
 Postupak:
  • od brašna, vode, soli i ulja umijesiti glatko tijesto, koje treba dobro izlupati po radnoj površini i jakooo dobro umijesiti dok ne postane elastično
  • zatim tijesto treba vratiti u posudu koju ste premazali uljem, a isto tako i tijesto treba premazati uljem i ostaviti ga pokrivenoga da se odmori pola sata
  • za nadjev pomješajte višnje, šećer i vanili šećer
  • nakon što je tijesto odstajalo podijelite ga na četiri dijela (ne morate možete razvući i jednu veliku štrudlu pa je onda prerezati tako da stane na pleh)
  • stolnjak na kojem ćete vući tijesto posipajte brašnom, tijesto malo razvaljajte valjkom, a nakon toga ga rukama malo po malo vucite sa svih strana dok ne bude jakoo tanko
  • nakon toga deblje rubove odrežite, a tijesto posipajte prezlama ili keksima kako bi upili sok od višanja i zatim na tijesto rasporedite višnje i pomoću stolnjaka zarolajte štrudlu
  • i na nju stavite komadiće margarina ili maslaca
  • i stavite peći na 190 stupnjeva dok štrudla ne dobije lijepu boju.
  • pečenu štrudlu ostavite da se ohladi, narežite i posipajte šećerom u prahu.
Alliii....
  • tijesto može i par dana stajati i u frižideru, samo mora  biti u foliji
  • možete ga puniti bilo kojim nadjevom, znači mašti na volju
  • možete štrudle poslužiti i sa sladoledom (posebno po ljeti), šlagom, preljevom od čokolade, vanilije...

Štrudla od višanja



Nema komentara:

Objavi komentar