Štrudla od višanja:
Tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 2 dcl tople vode
- malo soli
- 6 žlica ulja
- višnje (može i zaleđene)
- prezle (mogu i mljeveni keksi,)
- šećer
- vanili šećer
- od brašna, vode, soli i ulja umijesiti glatko tijesto, koje treba dobro izlupati po radnoj površini i jakooo dobro umijesiti dok ne postane elastično
- zatim tijesto treba vratiti u posudu koju ste premazali uljem, a isto tako i tijesto treba premazati uljem i ostaviti ga pokrivenoga da se odmori pola sata
- za nadjev pomješajte višnje, šećer i vanili šećer
- nakon što je tijesto odstajalo podijelite ga na četiri dijela (ne morate možete razvući i jednu veliku štrudlu pa je onda prerezati tako da stane na pleh)
- stolnjak na kojem ćete vući tijesto posipajte brašnom, tijesto malo razvaljajte valjkom, a nakon toga ga rukama malo po malo vucite sa svih strana dok ne bude jakoo tanko
- nakon toga deblje rubove odrežite, a tijesto posipajte prezlama ili keksima kako bi upili sok od višanja i zatim na tijesto rasporedite višnje i pomoću stolnjaka zarolajte štrudlu
- i na nju stavite komadiće margarina ili maslaca
- i stavite peći na 190 stupnjeva dok štrudla ne dobije lijepu boju.
- pečenu štrudlu ostavite da se ohladi, narežite i posipajte šećerom u prahu.
- tijesto može i par dana stajati i u frižideru, samo mora biti u foliji
- možete ga puniti bilo kojim nadjevom, znači mašti na volju
- možete štrudle poslužiti i sa sladoledom (posebno po ljeti), šlagom, preljevom od čokolade, vanilije...
![]() | |
Štrudla od višanja |
Nema komentara:
Objavi komentar