Buhtle bez jaja s pekmezom
Sastojci za tijesto:
- jedna vrećica suhog kvasca
- 1 žlica šećera
- 100 ml toplog mlijeka
- 500 g glatkog brašna
- mali soli
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer i malo ekstrakta vanilije
- naribana korica 1 limuna
- 4 žlice ulja
- 200 ml toplog mlijeka
- malo rastopljenog maslaca
- pekmez (može i čokoladni namaz)
- šećer u prahu
- U manju posudicu stavite suhi kvasac, dodajte žlicu šećera i 100 ml toplog mlijeka, promiješajte i ostavite da malo naraste i napravi se pjenica.
- U zdjelu stavite brašno, posolite i promiješajte,
- U sredini napravite udubinu pa tu dodajte 2 žlice šećera i vanilin šećer, par kapi ekstrakta vanilije, naribanu limunovu koricu, pripremljeni kvasac, ulje i 200 ml toplog mlijeka.
- Umijesite glatko tijesto, formirajte ga u kuglu i stavite u zdjelu u koju ste prethodno stavili malo ulja, kako se tijesto tijekom dizanja ne bi lijepilo za posudu,
- Tijesto također premažite uljem pa pokrijte prozirnom folijom ili čistom krpom
- Ostavite na toplom mjestu pa nakon 10 minuta tijesto premijesite (ne treba ga vaditi iz zdjele), opet formirajte u kuglu i ostavite da se diže oko sat vremena, odnosno da barem dvostruko naraste.
- Posudu za pečenje premažite maslacem.
- U mikrovalnoj ili na štednjaku otopite malo maslaca za umakanje buhtli.
- Tijesto premijesite na radnoj površini i razvaljajte i izrežite na kvadratiće
- Na svaki kvadratić stavite malo pekmeza, i zamotajte buhtle,
- čvrsto spojite krajeve tijesta tako da dobijete male loptice.
- Svaku buhtlu umočite u rastopljeni maslac i slažite u pripremljeni kalup za pečenje (može u kalup za torte). Pokrijte i ostavite 10-15 minuta.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180°C oko 30 minuta, odnosno dok buhtle ne dobiju lijepu boju.
- Izvadite iz pećnice i brzim potezima svaku buhtlicu premažite tankim slojem maslaca.
- Ostavite da se malo ohlade pa pospite šećerom u prahu.
![]() | |
Buhtle |
Nema komentara:
Objavi komentar