petak, 13. veljače 2015.

Fine buhtle bez jaja

Neki dan sam naišla na ove buhtle na portalu Gastro hr. Pa sam ih odlučila isprobati sve sastojke sam imala doma i vremena pa zašto ih onda ne napraviti. Ja samih punila domaćim pekmezom od šljiva (mojih ruku djelo), ali možete ih puniti i čokoladnim namazom (nutellla, lino lada..). Buhtle su jednostavne za napraviti, osim što im priprema traje malo duže s obzirom da se tijesto mora dizati. Neka Vas to ne obeshrabri buhtle su fine, mekane, slatke i skroz vrlijedne truda i vremena, dobre su za doručak, za kavu s frendicom, ma za sve. Nama doma su bile toliko fine da sam odmah išla raditi još jednu turu buhtli :) A sada slijedi recept koji je preuzet sa Gastro hr.:

Buhtle bez jaja s pekmezom

Sastojci za tijesto:
  • jedna vrećica suhog kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 100 ml toplog mlijeka
  • 500 g glatkog brašna
  • mali soli
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer i malo ekstrakta vanilije
  • naribana korica 1 limuna
  • 4 žlice ulja
  • 200 ml toplog mlijeka
 Premaz za buhtle:
  • malo rastopljenog maslaca 
Punjenje:
  • pekmez (može i čokoladni namaz)
Posip:
  • šećer u prahu
 Priprema:

  • U manju posudicu stavite suhi kvasac, dodajte žlicu šećera i 100 ml toplog mlijeka, promiješajte i ostavite da malo naraste i napravi se pjenica.
  • U zdjelu stavite brašno, posolite i promiješajte,
  • U sredini napravite udubinu pa tu dodajte 2 žlice šećera i vanilin šećer, par kapi ekstrakta vanilije, naribanu limunovu koricu, pripremljeni kvasac, ulje i 200 ml toplog mlijeka.
  • Umijesite glatko tijesto, formirajte ga u kuglu i stavite u zdjelu u koju ste prethodno stavili malo ulja, kako se tijesto tijekom dizanja ne bi lijepilo za posudu,
  • Tijesto također premažite uljem pa pokrijte prozirnom folijom ili čistom krpom
  • Ostavite na toplom mjestu pa nakon 10 minuta tijesto premijesite (ne treba ga vaditi iz zdjele), opet formirajte u kuglu i ostavite da se diže oko sat vremena, odnosno da barem dvostruko naraste.
  • Posudu za pečenje premažite maslacem.
  • U mikrovalnoj ili na štednjaku otopite malo maslaca za umakanje buhtli.
  • Tijesto premijesite na radnoj površini i razvaljajte i izrežite na kvadratiće
  • Na svaki kvadratić stavite malo pekmeza, i zamotajte buhtle,
  • čvrsto spojite krajeve tijesta tako da dobijete male loptice.
  • Svaku buhtlu umočite u rastopljeni maslac i slažite u pripremljeni kalup za pečenje (može u kalup za torte). Pokrijte i ostavite 10-15 minuta.
  • Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180°C oko 30 minuta, odnosno dok buhtle ne dobiju lijepu boju.
  • Izvadite iz pećnice i brzim potezima svaku buhtlicu premažite tankim slojem maslaca.
  • Ostavite da se malo ohlade pa pospite šećerom u prahu.
Probajte, kod mene se nisu uspjele ni ohladiti :) 

Buhtle 
 

Nema komentara:

Objavi komentar